Thursday, March 3, 2011

lesung pipit dan kecacatan



assalamualaikum :)

siapa ada lesung pipit?
tak perlu angkat tangan.
senyum sahaja.baru boleh nampak lesung pipit kan?
hahaha.ok2..tak faham boleh abaikan.


sekali sekala nak jugak tulis benda2 yang berinformasi kan?
tak kan lah tujuan nak buat blog ni semata-mata luahan perasaan.


kembali kepada topik asal.
semasa lecture bio semalam.
kami bincang tajuk variation.lebih mudah nak faham,
variasi dalam kehidupan..cehh..
tengah2 khusyuk dlm lecture hall,
tiba2 lecturer PN ALIZA membangkitkan satu topik.
beliau mengatakan bahawa LESUNG PIPIT adalah satu KECACATAN.
maka kecoh la mereka-mereka yang mempunyai lesung pipit sebab mereka rasa mereka cacat.
yang tak ada lesung pipit pun kecoh ketawakan mereka yang berlesung pipit..
aku termasuk dalam golongan yang ketawa lah kan..
almaklumlah..tak cacat..keh3



*riak namanya ni.menunjuk!



kenapa lesung pipit dikatakan satu kecacatan?
hasil dari tumpuan aku dalam kuliah bio yang tidak berbelah bagi,
hal ini adalah disebabkan terdapat satu ataupun lebih bahagian muka kita mengalami perkembangan yang tak normal.
tak ada cell2 baru yang tumbuh di bahagian lesung pipit tu.
menyebabkan kawasan tu kosong tanpa daging.
sebab tu lah terhasilnya lesung pipit.
ada jugak disebabkan oleh variasi otot muka yang dinamakan zygomaticus major.
otot zygomaticus major bagi orang yang mempunyai lesung pipit lebih pendek dari orang biasa.
ini menyebabkan kulit mereka tertarik dan terhasil lah lesung pipit.
sungguh berinformasi kan?keh3



tapi walau macam mana pun.
orang yang ada lesung pipit ni khabarnya ada kelebihan.
orang kata manis dipandang bila senyum :)
memang aku sendiri admit yang si pemilik lesung pipit ni memang manis.
tak kira lah lelaki ataupun perempuan.
*dalam nada dengki.keh3



dan bagi sesiapa yang tak ada lesung pipit tu,
janganlah gatal tangan nak cuba korek jugak lubang dekat pipi tu.
menyeksa diri namanya.
nanti lesung pipit tak dapat.parut yang melekat.
dah kurang wang hantaran..keh3
bersyukurlah dengan apa yang ALLAH bagi pada kita.
sekurang-kurangnya kita tahu kita tak cacat.kan kan kan?
lagi satu,siapa kata tak ada lesung pipit tak cantik?
siti nurhaliza tu cantik je walaupun tak ada lesung pipit..
kalau tak takkan lah Datuk K nak kan?
hehehe



*tak ada lesung pipit pun manis okeh.pakai tudung laaaaagiii manis :P




p/s : welcome MARCH.
bulan favourite aku dan cik amalinasahaja
keh3

3 comments:

fairuz bohari-peyuz said...

aku pun ada lesung pipit jugak. tapi takdelah dalam sangatt. hihi saje nak bagitau semua orang ;) esp syeqa lah

amalina sahaja said...

haha chewah ada lesung pipit. dua belah pulak tu. stress gila aku!



iloveyou. nanti aku balik kita sambut tau. dgn chewah sekali. dia pun bulan tiga

syeqa[lah!] said...

peyuzz : kalau mcm 2 ko cacat ah..hehehe..xpe2..cacat pun i syg u :)

nome :cewah cacat ketara..keh3..bulan 6 pn boleh smbut birthday ke :)